Nieuwe regels voor pensioensparen, levensverzekeringen en beleggers


De regering maakte recent nieuwe maatregelen bekend om extra inkomsten te verwerven in het kader van het begrotingsakkoord. Er komen waarschijnlijk extra belastingen op bepaalde beleggingen en de vrijgestelde intresten op spaarrekeningen krijgen een fikse drol. Voor pensioenspaarders en beleggers in levensverzekeringen is er echter enkel goed nieuws!


Goed nieuws voor pensioenspaarders en levensverzekeringen

Het maximumbedrag voor pensioensparen is al enkele jaren blijven hangen op maximaal 940 euro. Vanaf 2018 verhoogt dit bedrag gevoelig tot 1200 euro. Kiest u voor dit nieuwe bedrag, dan zakt uw fiscale voordeel weliswaar van 30% naar 25% maar geniet u anderzijds wel een extra fiscaal voordeel van 18 euro. Daarnaast blijft deze vorm van sparen vrijgesteld van premietaks én van de nieuwe maatregelen die de regering wil invoeren. Ook wie belegt in fondsen via levensverzekeringen, ontspringt de dans van de extra belastingen.


Extra belastingen voor beleggers

Hebt u een effectenrekening? Dan kijkt u waarschijnlijk aan tegen extra belastingen. Om te beginnen zal de regering een extra belasting van 0,15% aanrekenen wanneer er meer dan 500.000 euro op uw effectenrekening staat. Een hoog bedrag, waarmee de regering de grote vermogens wil verplichten meer bij te dragen.

Maar ook kleinere beleggers moeten binnenkort hun portefeuille openen. Veel beleggingsfondsen bevatten obligaties of een combinatie van obligaties en aandelen. Vroeger moest een fonds minstens 25% obligaties bevatten om belast te worden op de meerwaarde op het obligatiegedeelte. Vanaf 2018 worden alle meerwaarden op het obligatiegedeelte belast, ook al bevat het fonds minder dan 25% obligaties. Ook hier houdt men gelukkig geen rekening met beleggingsfondsen via levensverzekeringen.

En wat met aandelen en obligaties? De beurstaksen hierop stijgen respectievelijk van 0,27% naar 0,35% en van 0,09% naar 0,12%. Aan de andere kant moet u op de eerste 627,00 euro aan dividenden die u ontvangt geen roerende voorheffing meer betalen. Pas evenwel op voor het addertje: de banken zullen deze taks in eerste instantie aan iedereen blijven aanrekenen.  U zal ze later zelf moeten terugvorderen via uw belastingaangifte. Vergeet dit dus niet in te vullen op uw belastingformulier!


En de spaarrekeningen?

Dan maar alles op weer op een spaarrekening zetten? Geen goed idee! Tot nu toe moest u geen belasting betalen op de intresten die u ontvangt, zolang deze niet meer dan 1.880 euro bedragen. Dit bedrag wordt nu gehalveerd. Vanaf nu wordt u belast op alle intresten die hoger zijn dan 940 euro.

Dit hoeft echter niet meteen een reden tot paniek te zijn. Aan de huidige intresten van ongeveer 0,11%, moet u vandaag al meer dan 850.000 euro op uw spaarrekening hebben staan om voor die belasting in aanmerking te komen. Maar als de intresten binnenkort opnieuw naar bv. 2% stijgen, dan daalt dat bedrag al snel naar ongeveer 45.000 euro.

Gelukkig blijft voor uw levensverzekeringen alles bij het oude en kan u vanaf 2018 met uw pensioensparen een mooie slag slaan.

Commentaar is gesloten
ERGO blog gebruikt cookies
Lees meer Ik accepteer